woensdag 19 december 2007

ISAF en de Regionale Commando Centra in Afghanistan

Regionale Commando centra en de aanwezigheid van Frankrijk


De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO werkt vanuit vijf Regionale Commando Centra. Dit zijn het Regionaal Commando Noord, West, Zuid, Oost en Capital, die hier op een kaart van het Franse leger zijn afgebakend.

Deze centra worden momenteel geleid door respectievelijk Duitsland in Mazar-e-Sharif (5), Italië in Herat (4), Groot-Brittannië in Kandahar (4), de Verenigde Staten in Bagram (12) en Italië in Kabul.

Onder de Regionale Commando Centra vallen in totaal 25 Provinciale Reconstructie Teams. Deze worden geleid door verschillende deelnemers aan de ISAF-missie.

Frankrijk is met ruim 1.000 militairen actief in Afghanistan.

Het hoofdkwartier van de hele ISAF-veiligheidsmacht is gevestigd in Kabul en wordt geleid door verschillende landen.

De commandant van de hele operatie van de ISAF in Afghanistan is momenteel generaal Dan McNeill uit de Verenigde Staten.


Update:
Intussen is er een Regionaal Commando South-West ingesteld, dat bestaat uit de provincies Nimroz en Helmand.

In de zomer van 2010 is er een Provinciaal Reconstructie Team geopend in de noordelijke provincie Jowzjan, dat wordt geleid door Turkije.

Nederland heeft zich in het najaar van 2010 teruggetrokken uit de zuidelijke provincie Uruzgan, en start in het voorjaar van 2011 met een politietrainingsmissie in de noordelijke provincie Kunduz.